You are currently viewing ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  της ΒΥΡΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΒΥΡΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Από την τελετή των Εγκαινίων της συγκλονιστικής Επετειακής Έκθεσης για τα 200 Χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ » που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, στο νεοσύστατο «Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό», της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Επιμελήτριες της Έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη, Ιστορικός Τέχνης,
Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Ιστορικός.
Μίλησαν με ενθουσιασμό και επαίνους τόσο για την Έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ’21» του ΕΙΜ όσο και για το νεοσύστατο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό:
H Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, κα. Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΙΕΕΕ-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , κ. Θεμιστοκλής Κοντογούρης, εκπροσωπώντας την συνδιοργανώτρια ΙΕΕΕ.
Ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, κ. Κώστας Λύρος.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης.
Η Αναπληρώτρια Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κα. Dawn McKen.
Τον χαιρετισμό μετέφρασε, η Χριστίνα Τσεκουρα, μέλος του ΔΣ, της ΒΕΜ.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Ηπείρου, Αιτωλ/νιας, Φωκίδας), κ. Σπύρος Κέκκελος, εκ μέρους της Δράσης, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1821-2021, που είναι Χορηγός της «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗΣ’21: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.
Την εκδήλωση συντόνισε, ο Αντιπρόεδρος της ΒΕΜ, κ. Γιώργος Λύτρας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ,ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Αντιπεριφερειαρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής « Δυτική Ελλάδα 1821-2021» κ. Ανδρέας Φίλιας με την σύζυγό του και το επιτελείο του γραφείου του, η Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κα. Μαρία Παπαναστασίου με τον σύζυγό της, το Μέλος του Δ.Σ. της ΙΕΕΕ, κ. Κοκκινάκης, οι Επιμελήτριες της Έκθεσης, Ιστορικοί, κ.κ. Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, η Πρόεδρος της Κοινοφελους Επιχείρησης του Δήμου, κα. Ελπίδα Δροσου, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου, ο Πρόεδρος, του Πνευματικού Κέντρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσολογγίου και Σύμβουλοι της, ο Ελληνοαμερικανικός Καθηγητής και Ομ. Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης κ. Peter Myrian, ο τ. Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Κοντός, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, κ. Νίκος Κορδόσης, η Διευθύντρια του Μουσείου Άλατος, κα. Δέσποινα Κανελλή-Κορδόση, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος ,κα. Ολυμπία Βικάτου, η Διευθύντρια της περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, κα. Νάγια Δακαλάκη, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» κα. Διονυσία Σαμαντά, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, κ. Αθανάσιος Σπυρόπουλος, Πρόεδροι και Μέλη Συλλόγων και Φορέων , Μέλη και φίλοι της ΒΕΜ και πολλοί άλλοι εκλεκτοί και αγαπημένοι που ίσως η πένα τους λησμόνησε.
Και τώρα λίγα λόγια γι’ αυτή την σπουδαία συνεργασία, του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και της ΒΥΡΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, που ανεβάζει υψηλά τον πολιτιστικό πήχη στο Μεσολόγγι και που ανοίγει μεγάλους ορίζοντες εντός και εκτός Ελλάδος, που σύντομα θα παρουσιασθούν.
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσιάζει μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της επετειακής έκθεσης της Αθήνας, δεκάδες αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου, από το ξέσπασμα της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση και τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους.
Αναλυτικότερα η έκθεση αρχίζει την αφηγηματική της πορεία από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν και προετοίμασαν το ξέσπασμα της Επανάστασης. Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή παρέχει πληροφορίες για τον μοναδικό αυτό χάρτη και τον δημιουργό του, για το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους εκπροσώπους του, για τη Διασπορά των Ελλήνων και τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και του Φιλελευθερισμού.
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης και κυρίως στην ίδρυση μυστικών εταιρειών, όπως η Φιλική Εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο της προπαρασκευής του ελληνικού Αγώνα.
Ακολουθεί το ξέσπασμα της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και την Πελοπόννησο και η έναρξη του Αγώνα στην Αιτωλοακαρνανία. Θέματα όπως οι τρόποι του πολέμου, ο πόλεμος στην ξηρά και στη θάλασσα, οι πολιορκίες, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η διπλωματία παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και στον αντίκτυπο που προκάλεσε στους Έλληνες και τους φιλέλληνες του εξωτερικού.
Το κίνημα του Φιλελληνισμού και ο κυριότερος εκπρόσωπός του ο λόρδος Byron αναπτύσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα, στην οποία παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τα φιλελληνικά κομιτάτα, τον Τύπο (μέσω ειδικού διαδραστικού εκθέματος) και τον λόρδο Byron, μέσα από το τρίπτυχο ποιητής-επαναστάτης-μύθος.
Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με την αποκατάσταση των αγωνιστών, τις πρώτες ιστοριογραφικές προσπάθειες σχετικά με την καταγραφή των γεγονότων της Επανάστασης, αλλά και τις προσπάθειες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας και συγκρότησης συλλογικής μνήμης, μέσω εορτασμών, επετείων, μνημείων (Κήπος των Ηρώων) και μνημονικών τελετών (Εορτές Εξόδου).
Τέλος, παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και κατ’ επέκταση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η συμβολή τους στη διατήρηση της μνήμης και των επετειακών εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση.
Επιμέλεια, σχεδιασμός, υλοποίηση έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη Ιστορικός Τέχνης, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Ιστορικός.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Λόρδου Βύρωνα της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έκανε ο Αρχιτέκτονας Μουσειογράφος και Συντηρητής Έργων Τέχνης Παντελής Φελερης, του γραφείου Ηλίας Παπαγεωργίου & Συνεργάτες.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Μποδοσάκη. Τεχνολογική υποστήριξη: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.