ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
12Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
‘’ Ο Μπάυρον και η Φύση’’ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ- 25 & 26 Μαίου 2017
”Στην Αιτωλία των Μύθων και της Ιστορίας
με συνοδοιπόρο τον Λόρδο Βύρωνα”
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος σε συνδιοργάνωση με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, η Μουσειοπαιδαγωγός, κα Μιμίκα Γαβρίνα.
Ήταν τιμή και χαρά για εμάς η παρουσία της κας Ανδρομάχης Κατσελάκη, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, Διεύθυνση Μουσείων, του Υπουργείου Πολιτισμού και της κας Μαρίας-Ξένης Γαρέζου, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων & Συλλογών, Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, που ήρθαν για να παρακολουθήσουν το ανωτέρω πρόγραμμα και να γνωρίσουν την Βυρωνική Εταιρεία και το έργο της.
Το Πρόγραμμα παρακολούθησαν μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Μεσολογγίου.
Την Παρασκευή 19 Μαΐου, ξεκίνησε στο Μεσολόγγι το 12ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ι. Π. Μεσολογγίου, με γενικό του θέμα «Byron και Φύση». Στις φιλόξενες και λειτουργικότατες για τέτοιου είδους διοργανώσεις χώρους του Βυρώνειου Κτηρίου, προσήλθαν οι σύνεδροι νωρίς το απόγευμα και τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Και στο φετινό συνέδριο μετέχει η αφρόκρεμα της παγκόσμιας Βυρωνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Παν/μίου του Virginia Tech των Η.Π.Α. Peter Graham , Διευθυντή Διεθνών και Ακαδημαϊκών Σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, και μια πλειάδα αριστούχων φοιτητών ή φοιτητών που κάνουν το μεταπτυχιακό τους, με θέματα που αφορούν το ανεξάντλητο ποιητικό έργο και την ζωή του διάσημου Άγγλο ποιητή και μέγα φιλέλληνα.
Να σημειωθεί εδώ πως οι εν λόγω φοιτητές έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν μέρος με πρόταση των καθηγητών τους και κρίνονται για τις εισηγήσεις που πραγματεύονται. Πολλοί δε απ’ αυτούς επιχορηγούνται από τα πανεπιστήμιά τους με υποτροφίες και άλλες διακρίσεις.
Μετά τις εγγραφές, η ομάδα των συνέδρων ξεναγήθηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις καταπληκτικές και ευφάνταστες δημιουργίες της φωτογράφου, Μαρίας Στέφωση και άλλων καλλιτεχνών με θέμα τους τον Βύρωνα. Η γνωστή καλλιτέχνης Μαρία Στέφωση που ήταν παρούσα και ξενάγησε τους Συνέδρους δήλωσε ότι την έμπνευση της άντλησε μετά την γνωριμία της με την Βυρωνική Εταιρεία της πόλης μας.
Η επόμενη ξενάγηση έγινε στο Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», όπου οι ξένοι σύνεδροι περιηγήθηκαν στα ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφή, στα πλαίσια των εργασιών για την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού. Την ξενάγηση έκανε σε άριστα αγγλικά η κατατοπιστικότατη και σεμνότατη αρχαιολόγος, Κατερίνα Λεονταρίτη συνεργάτιδα της Βυρωνικής Εταιρείας.
Η βραδυά έκλεισε με την επίσημη υποδοχή που έγινε στην ξένη αποστολή στην Πινακοθήκη της κεντρικής Πλατείας, όπου εκ μέρους του Δήμου τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν, ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του Δημάρχου, Σπύρος Καρβέλης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Τάσος Σκαρμούτσος και η Πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Άντζελα Καζαντζή.
Τέλος, οι σύνεδροι δείπνησαν σε γνωστό κατάστημα του κέντρου, δηλώνοντας ιδιαιτέρως ευτυχείς και χαρούμενοι που βρίσκονται στην όμορφη και γραφική πόλη μας.
Το Σάββατο το πρωί 20 Μαΐου, ήταν η πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, αποτελούμενη από 7 πρωτότυπες εισηγήσεις.
Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με την ομιλία του David McClay, Επιστημονικού Συμβούλου της Βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας και Επιμελητή των Ιστορικών Μουσείων, Πινακοθηκών και Μνημείων του Εδιμβούργου στην Σκωτία.
Ακολούθησαν κατά σειρά οι εισηγήσεις της καθηγήτριας του Παν/μίου του St. Thomas, των Η.Π.Α., Young-Ok An, με θέμα «The Trauma of Unnatural Catastrophe in Byron’s Cain», της φοιτήτριας του Παν/μίου του York της Αγγλίας, Sharon Choe, με θέμα “Dreams of Blindness and Losing the Self: Byron’s Authority in ‘Darkness’» και της επίσης φοιτήτριας του Παν/μίου του Chicago των Η.Π.Α., Madison Chapman, με θέμα “Byron and the Poetics of Decay”.
Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε η ομάδα του Καθηγητού του Παν/μίου Notre Dame του Λιβάνου, Naji Oueijan, με τις φοιτήτριές του, Dana Harb και Jana Nasr. Τα θέματα που πραγματεύτηκαν κατά σειρά αναφοράς είναι «Lord Byron’s ‘Prayer of Nature’», «Oriental Women and Mother Nature» και “Byron’s Childe Harold’s Pilgrimage and the Motherhood of Nature».
Στους εισηγητές απευθύνθηκαν ερωτήσεις από τους συνέδρους και αναπτύχθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος, δείγμα του πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεων τόσο των καθηγητών όσο και των ενθουσιωδών φοιτητών, ενώ επισημάνθηκε από όλους το πρωτότυπο των εισηγήσεων και η σε βάθος έρευνα.
Η αποστολή γευμάτισε σε γνωστό κατάστημα του λιμανιού της πόλης.
Το απόγευμα είχαν σειρά και πάλι επισκέψεις σε αξιοθέατα, ξεκινώντας από το μνημείο που υπάρχει στον χώρο όπου ευρίσκετο το σπίτι που έμενε ο Λόρδος Βύρων, κατά την παραμονή του στο Μεσολόγγι, μνημείο που αναμορφώθηκε και ευπρεπίστηκε με χρήματα της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Εκεί οι σύνεδροι κατέθεσαν ένα γαρύφαλλο στην μνήμη του Άγγλοι ποιητή.
Επόμενος σταθμός το πατρογονικό σπίτι των Τρικούπηδων και αυτό του Κωστή Παλαμά, όπου ξεναγήθηκαν από τον ξεναγό, Γιώργο Αποστολάκο, γνωστό για τον επαγγελματισμό και το πάθος του. Οι επισκέψεις έκλεισαν με τον Κήπο των Ηρώων, όπου και πάλι ξεναγήθηκαν από τον ίδιο ξεναγό.
Εντύπωση έκανε η απλότητα όλων αυτών των διακεκριμένων καθηγητών και φοιτητών αλλά και η πειθαρχία και η προθυμία των να μάθουν το οτιδήποτε αφορούσε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.