Educational Programmes and Guided Tours Invitation to Schools, Societies, and To Whom It May Concern
We would like to inform you that the Messolonghi Byron Society, except for its rare book collections on Lord Byron’s life and works and on other poets and authors, has on permanent display, in collaboration with the Greek Ethnological Society, a number of 19th-century Philhellenic engravings (copies from the collection of the National History Museum). The exhibition is entitled “The Greek Revolution and European Philhellenism” and offers gratuitous educational sessions.
We are happy to welcome in our Center students from schools of the Aitoloakarnania region as well as from other regions in Greece as part of their annual educational trips and excursions, and to acquaint them with our rich historical heritage. The following educational sessions are available:
a) Discovering Messolonghi through its History
b) The Greek Revolution and European Philhellenism
c) Lord Byron, Poet and Philhellene
d) Getting to know the Greek traditional costumes: “Sersigkas, Amalia, Tsolias, Ntoulamas”
This programme is for primary school students only. The Messolonghi Byron Society except the other costumes has in its possession a 19th century genuine “Amalia” costume, worn by Chieftain Kostas Makrikosta’s daughter when she was lady-in-waiting to Queen Amalia.
The tours and lessons (for a, b, c programmes) will be given by the philologists Mrs Elena Zavitsanaki (tel. 6938 798043) and Mrs Tzeni Haralambopoulou (tel. 6975 711911).
The programme d will be given by the philologist Mrs Diamanto Liapikou (tel. 6984511436).
The sessions on Lord Byron and Byronism, are organized by the President of the Messolonghi Byron Society.
With Kind Regards,
Mrs Rodanthi-Rosa Florou (tel. 6977 804076)
President, Messolonghi Byron Society
Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Ξεναγήσεις 2018
May 02
Με επιτυχία συνεχίζονται από το 2005, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και οι Ξεναγήσεις, της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, προς τους μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Χώρας.
Όπως είναι γνωστό, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκτός της βιβλιοθήκης σπανίων συλλογών σε βιβλία για την ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα και άλλων ποιητών και λογοτεχνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνολογική Εταιρεία εκθέτει μονίμως Φιλελληνικά Χαρακτικά του 19ου αιώνα, από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με θέμα: “Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός”, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε αυτό το πνεύμα.
Με ιδιαίτερη χαρά δεχόμαστε δωρεάν στο “Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό”, μαθητές και μαθήτριες Σχολείων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών περιπάτων και εκδρομών τους για να τους μιλήσουμε για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και της περιοχής, μέσα από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, από τα οποία μπορούν να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν.
1) “Ανακαλύπτοντας το Μεσολόγγι μέσα από την Ιστορία του – Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων”
2) “Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός”
3) “Ο Ποιητής και Φιλέλληνας Λόρδος Βύρων”
4) “Το Μεσολόγγι Εστία Φιλελληνισμού”
5) “Στην Αιτωλία των Μύθων και της Ιστορίας με συνοδοιπόρο τον Λόρδο Βύρωνα (με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους). Το πρόγραμμα προσφέρεται από το 2017, σε συνδιοργάνωση, Βυρωνικής Εταιρείας και Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος.
Τα προγράμματα 1, 2, 3, 4 προσφέρονται από τις φιλολόγους καθηγήτριες και μέλη του Δ.Σ., Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη (τ. 6938 798043) και Τζένη Χαραλαμποπούλου-Κανούτα (τ. 6975 711911), ενώ το πέμπτο (5) από το μέλος της Β.Ε.Μ, την Μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μιμίκα Γαβρίνα (τ. 6939 596411).
Με εκτίμηση, Ροδάνθη Φλώρου (τ. 6977 804076)Πρόεδρος, Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι ξεναγήσεις στη ΒΕΜ
May 10
Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που γίνονται στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, από το έτος 2006, και που η θεματολογία τους αφορά το Μεσολόγγι, τον Λόρδο Βύρωνα, την Ελληνική Επανάσταση και το κίνημα του Φιλελληνισμού.
Τα Σχολεία που συμμετείχαν κατά το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο 2012 στα προγράμματα αυτά είναι:
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευηνοχωρίου, το φροντιστήριο Αγγλικών Άντζελαs Καζαντζή, το ΓΕΛ Ευηνοχωρίου, το 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου. το Γυμνάσιο Βόνιτσαs, το Λύκειο Βόνιτσας, το 2ο Λύκειο Ναυπάκτου και το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου.
Τα Εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας, φιλόλογος καθηγήτρια κα Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη.
Επίσης η Πρόεδρος κα Ροδάνθη Φλώρου υποδέχθηκε και ξενάγησε στο Κέντρο μας 50μελές γκρουπ από την Ρωσική Πρεσβεία της Ελλάδος.
Επίσης το Κέντρο μας επισκέφτηκαν τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζίτσας μαζί με τον τ. Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Αναστάσιο Παπασταύρο και τον Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Παρισίων και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων κ. Dominique Charron, ο οποίος συνοδευόταν από την Καθηγήτρια Ιατρικής κα Καίτη Σταυροπούλου και το Μεσολογγίτη Διπλωμάτη κ. Παναγιώτη Γιωτόπουλο με την σύζυγο του.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων
May 05
Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκτός της βιβλιοθήκης σπανίων συλλογών σε βιβλία για την ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα και άλλων ποιητών και λογοτεχνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνολογική Εταιρεία εκθέτει μονίμως Φιλελληνικά χαρακτικά του 19ου αιώνα, αντίγραφα από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με θέμα: “Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός”, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε αυτό το πνεύμα.
Το Φιλελληνικό Κέντρο μας έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν αρκετά σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
April 14
Στιγμές από επισκέψεις και ξεναγήσεις στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του “Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό”.