Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων Δρ. Ανδρέας Τζάκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Μεσολογγίου.
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, -Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο & Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, είχε την τιμή και την χαρά να υποδεχθεί τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο χειρουργό μεταμοσχεύσεων Δρ. Ανδρέα Τζάκη, που συνοδευόταν από τον πρ. Διευθυντή του Ογκολογικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Δρ. Γεώργιο Πλατανιώτη, Χειρουργό Ογκολόγο, τον Δρ. Παναγιώτη Μυλωνά Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο και την κα. Ελένη Μυλωνά Παιδίατρο.
Τους εκλεκτούς επισκέπτες υποδέχθηκαν και ξενάγησαν η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου και η Γενική Γραμματέας Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη, φιλόλογος.
Η ξενάγηση τόσο στον Κήπο των Ηρώων όσο και στην επετειακή έκθεση για το 1821, ”ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ΄21: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ” του ΕΙΜ, από την Έλενα Σπίνουλα Ζαβιτσανάκη, εξελίχθηκε σε μια θαυμάσια ανάλυση της ιστορίας για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και την ΕΞΟΔΟ των Ελευθέρων Πολιορκημένων στις 10.4.1826.
Η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου, τους μίλησε για την ζωή και την προσφορά στο Μεσολόγγι του λαμπρού Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα αλλά και για το Φιλελληνικό κίνημα στην Ελληνική Επανάσταση.
Το ενδιαφέρον του κ. Ανδρέα Τζάκη και των φίλων του τεράστιο, με πολλές ερωτήσεις που κράτησαν αυτή την ξενάγηση να υπερβαίνει τις δύο ώρες.
Ο εκλεκτός Ακαδημαϊκός, που ζει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, υποσχέθηκε να επιστρέψει στο Μεσολόγγι στο επόμενο ταξίδι του στην Ελλάδα και έχοντας περισσότερο χρόνο να ξεναγηθεί σε περισσότερους Ιστορικούς και Αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Holy Cross της Βοστώνης και έχει βραβευθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής (House of Representatives). Τιμήθηκε με τον τίτλο «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ο πρώτος κάτοχος της έδρας, που φέρει το όνομά του, “Τzakis chair of Transplantation” στην Ιατρική σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000 (Millennium Edition p. 38: Most organs Transplanted in a single operation) και το 2001 (p. 179: Most organs Transplanted). Το 2015 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2021.
Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης, ολοκλήρωσε το κλινικό του έργο τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ερευνητική του εργασία, η οποία επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις μήτρας. Ο ίδιος εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό δότη. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του ήταν να πετύχει την πρώτη τεκνοποίηση στις ΗΠΑ το 2019 με μεταμοσχευμένη μήτρα από πτωματικό δότη