Μια σπουδαία συνεργασία της ΒΥΡΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Με μεγάλη επιτυχία, παρουσιάσθηκε στις 17 & 18 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή /Εθνικής Λυρικής Σκηνής/ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Όπερα-δράμα σε τρεις σκηνές “O ΑΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ”
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Το αφιέρωμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον λόρδο Μπάιρον ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του νέου μουσικοθεατρικού έργου ”Ο Αέρας της Ελλάδας” του πολυβραβευμένου Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη, τον οποίο το περιοδικό Gramophone αποκάλεσε πρόσφατα «γίγαντα της αμερικανικής μουσικής σκηνής».
Το έργο, ένα πολυσχιδές ποιητικό πορτραίτο του αστέρα της ποίησης του 19ου αιώνα και ήρωα της ελληνικής Εθνεγερσίας, σε πρώτη παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ έλαβε χώρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Γνωστός για τη ρητορική και επικοινωνιακή δύναμη της μουσικής του, ο Γιώργος Τσοντάκης επιχειρεί να θέσει επί σκηνής τις τελευταίες ημέρες του λόρδου Μπάιρον στην Ελλάδα. Τοποθετεί τη «σκηνή» του έργου του στη νεκρική κλίνη του Μπάιρον και επιχειρεί να αποδώσει την υποκειμενικότητα του ετοιμοθάνατου ποιητή διαμέσου μιας μουσικοκειμενικής σύνθεσης αυθεντικών ιστορικών τεκμηρίων και αποσπασμάτων από το ποιητικό του έργο.
Ο διττός ρόλος του Μπάιρον (που αποδίδεται από ηθοποιό και τενόρο) συνοδεύεται από εξαμελές φωνητικό σύνολο που συνδυάζει τις λειτουργίες του μαδριγαλικού και τραγικού χορού, αντιπαραθέτοντας την ανάμνηση της περιπαθούς και αριστοκρατικής νεότητας του ποιητή στις χαώδεις πολεμικές συνθήκες που συνάντησε στην επαναστατημένη Ελλάδα και υπογραμμίζοντας, έτσι, την υπερβατική διάσταση της καταληκτικής, υπέρτατα ρομαντικής του αυτοθυσίας στον βωμό του ιδεώδους.
Μουσική:
Γιώργος Τσοντάκης
Κείμενο:
Γιώργος Τσοντάκης, Έλσα Ανδριανού
Δραματουργική συνεργασία:
Έλσα Ανδριανού
Έρευνα:
Νεφέλη Μαϊστράλη
Μουσική διεύθυνση:
Γιώργος Τσοντάκης (17/12), Νίκος Λαάρης (18/12)
Σκηνικό, κοστούμια:
Δάφνη Αηδόνη
Σχεδιασμός φωτισμών
Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική Προετοιμασία
Νίκος Λαάρης
Λόρδος Μπάιρον (Μεσολόγγι) Ρόμπιν Μπηρ, ηθοποιός
Λόρδος Μπάιρον (ποιητής) Χρήστος Κεχρής ,τενόρος
Χριστίνα Ασημακοπούλου, υψίφωνος
Διαμάντη Κριτσωτάκη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μεσόφωνοι
Νικόλας Μαραζιώτης, Διονύσης Μελογιαννίδης, τενόροι
Βαγγέλης Μανιάτης βαρύτονος
Τίτα, Πάνος Γκόγκος
Λουκάς, Γιάννης Ζαφειράτος σπουδαστής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ
Συμμετείχε εννεαμελές μουσικό σύνολο.
ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ,
Έγραψε, ο Αμερικανός Καθηγητής ANDREW STAUFFER, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος, της ΒΥΡΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.