Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με την χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε με τεράστια επιτυχία, σε ένα κατάμεστο Τρκούπειο, τον Κουρσάρο (Il Corsaro). Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος της για την επέτειο των 190 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.
Πρόκειται για την όπερα σε τρεις πράξεις του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901), “Il Corsaro”, η οποία είναι βασισμένη στην έμμετρη Μυθιστορία Ο Κουρσάρος “The Corsair” του Λόρδου Βύρωνα. Το Λιμπρέτο στα Ιταλικά έγραψε ο λιμπρετίστας του Βέρντι, Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε (1810-1876). Η Παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στην Τεργέστη στις 25 Οκτωβρίου 1848. – Η όπερα παρουσιάσθηκε σε μορφή αναλογίου, με πιάνο. Υπεύθυνος προετοιμασίας της παράστασης ήταν ο Βαγγέλης Χατζησίμος, Τενόρος , Πρωταγωνιστής της Λυρικής Σκηνής.
Συμμετείχαν επίσης η Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, η Μυρτώ Μποκολίνη, υψίφωνος, ο Δημήτρης Ναλμπάντης, τενόρος και ο Αρκάδιος Ρακόπουλος, βαρύτονος. Θαυμάσιοι μονωδοί, που ανήκουν στην νεότερη γενιά των λυρικών καλλιτεχνών και οι οποίοι διακρίνονται για την δυναμικότητα και την αγάπη τους για την μουσική. Στο πιάνο ήταν ο ταλαντούχος Μιχάλης Παπαπέτρου.
Για τον Κουρσάρο το ποίημα του λόρδου Βύρωνα μίλησε με εμπεριστατωμένο και φιλελληνικό λόγο ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Andrew Stauffer του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Ο Καθηγητής A Stauffer, είναι πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας της Αμερικής και διδάσκει στο ονομαστό πανεπιστήμιο για τις ανθρωπιστικές σπουδές του, Βιρτζίνια (University of Virginia).
Επίσης παρευρέθη ο Δρ. David Mc Clay, διευθυντής στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας και επιμελητής του αρχείου του Τζων Μάρρευ, προσωπικού εκδότη του Λόρδου Βύρωνα. Ο David Mc Clay, έφερε μαζί του ένα θησαυρό από σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα, για να τα δωρίσει στην βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας, της οποίας είναι επιστημονικός συνεργάτης.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου, με αναφορές στο έργο του σπουδαίου Ιταλού πρίγκιπα της Όπερας, Τζουζέππε Βέρντι και στην συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου από το Μεσολόγγι και, άλλες πόλεις τις ευρύτερης περιοχής οι οποίοι καταχειροκρότησαν ενθουσιασμένοι τους καλλιτέχνες. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Π. Κατσούλης συνεχάρη την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου καθώς και τους προσκεκλημένους για την εξαιρετική εκδήλωση και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.
Παράσταση από την Εθνική Λυρική Σκηνή “Ο Κουρσάρος” του Τζουζέππε Βέρντι (1813- 1901)
Όπερα σε τρεις πράξεις. Λιμπρέτο στα Ιταλικά, Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε (1810-1876) βασισμένο στο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα “Ο Κουρσάρος”.
Παγκόσμια πρεμιέρα Τεργέστη, 25 Οκτωβρίου 1848.
Η όπερα παρουσιάζεται σε μορφή αναλογίου, με πιάνο.
Υπεύθυνος προετοιμασίας παράστασης: Βαγγέλης Χατζησίμος, Τενόρος
Πρωταγωνιστής ΕΛΣ. Συμμετέχουν οι μονωδοί: Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, Μυρτώ Μποκολίνη, υψίφωνος Δημήτρης Ναλμπάντης, τενόρος, Αρκάδιος Ρακόπουλος, βαρύτονος. Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου.
Σύνοψη έργου
Α’ Πράξη
Οι κουρσάροι έχουν καταλάβει ένα ελληνικό νησί. Ο Κόνραντ, ο αρχηγός τους, είναι εξόριστος. Λαμβάνει ένα γράμμα με πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου και αμέσως αποφασίζει να σαλπάρει με τους άντρες του. Στον παλιό πύργο, η Μεντόρα, η αγαπημένη του Κόνραντ, αγωνιά για την επιστροφή του. Με την άρπα της τραγουδά μια όμορφη ρομάντζα, έχει όμως δυσάρεστα προαισθήματα. Ο Κόνραντ φτάνει, όμως μόνο για να της ανακοινώσει ότι πρέπει πάλι να φύγει. Η Μεντόρα τον παρακαλεί να μείνει, εκείνος όμως αναχωρεί για την Κορώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πασά Σεϊντ.
Β’ Πράξη
Οι γυναίκες στο χαρέμι περιμένουν τη Γκιουλνέαρ, την ευνοούμενη σκλάβα του πασά Σεϊντ. Της τραγουδούν, η ίδια όμως δεν είναι ευτυχισμένη με τη ζωή της εκεί. Ο Σεϊντ οργανώνει δείπνο για να γιορτάσει την επικείμενη νίκη του. Ο Κόνραντ μεταμφιεσμένος σε δερβίση, μπαίνει κρυφά στο παλάτι. Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται και καλεί σε επίθεση. Ξεσπάνε φωτιές, οι άντρες του Κόνραντ σώζουν τις γυναίκες του χαρεμιού, ο ίδιος όμως συλλαμβάνεται. Η Γκιουλνέαρ παρακαλεί τον πασά να αφήσει τον Κόνραντ ελεύθερο. Ο Σεϊντ καταλαβαίνει ότι η γυναίκα που αυτός αγαπά είναι ερωτευμένη με τον κουρσάρο.
Γ’ Πράξη
Η Γκουλνέαρ συνεχίζει να εκλιπαρεί τον πασά να χαρίσει τη ζωή στον Κόνραντ, αυτός όμως αρνείται. Ο Κόνραντ είναι μόνος και αλυσοδεμένος. Στη φυλακή τον βρίσκει η Γκιουλνέαρ: έχει προετοιμάσει απόδραση και του προτείνει να δραπετεύσουν μαζί. Του αποδεικνύει ότι φόνευσε τον Σεϊντ. Τότε, ο Κόνραντ πείθεται και δραπετεύει μαζί της. Στο νησί των κουρσάρων η Μεντόρα πιστεύει ότι δεν θα ξαναδεί ποτέ τον αγαπημένο της. Όταν το πλοίο του καταφθάνει, είναι πια αργά: απελπισμένη, η Μεντόρα έχει πάρει φαρμάκι και αργοπεθαίνει. Ο Κόνραντ της διηγείται την περιπέτειά του και πριν ξεψυχήσει η Μεντόρα ευχαριστεί την Γκιουλνέαρ. Η Γκιουλνέαρ καταρρέει και ο κουρσάρος απελπισμένος πέφτει από ένα βράχο στη θάλασσα και εξαφανίζεται.