You are currently viewing Ρεπορτάζ για την επίσκεψη στην Ελλάδα των Andrew Stauffer και David Mc Clay

Ρεπορτάζ για την επίσκεψη στην Ελλάδα των Andrew Stauffer και David Mc Clay

Η Εταιρεία Μεσολόγγι Βύρωνα

«Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό»

Ρεπορτάζ για την επίσκεψη στην Ελλάδα των Andrew Stauffer και David Mc Clay

Στις 15 Μαρτίου 2014 η Επιτροπή Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Σχολή Αγγλικών χορηγήθηκαν ημερήσια ημερίδα με θέμα «Η μελέτη της λογοτεχνίας στην ψηφιακή εποχή», που διοργάνωσε η Δρ Μαρία Σχοινά. Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσολονίκης, η ημερίδα παρουσίασε συνομιλίες από ντόπιους και επισκέπτες μελετητές, μεταξύ των οποίων οι Andrew Stauffer (Βιργινία), James Mussell (Leeds), Τιτίκα Δημητρούλια (Αριστοτέλης), Κατερίνα Τικτοπούλου (Αριστοτέλης), Ελένη Πετρίδου (Αριστοτέλης), David McClay (Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας), Jonathan Gross (DePaul, σήμερα Fulbright Fellow στον Αριστοτέλη), και Τατιανή Ραπατζίκου (Αριστοτέλης). Περίπου 80 φοιτητές και μέλη της σχολής παρακολούθησαν τις συνεδρίες, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στη διερεύνηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στις λογοτεχνικές σπουδές. Οι καθηγητές Stauffer και Mussell μίλησαν τόσο για την επίπεδη, ενσωματωμένη φύση του έντυπου υλικού του 19ου αιώνα και τις κουλτούρες που δημιούργησε, καθώς και για τις πολυπλοκότητες της ψηφιακής μετάφρασης. Η καθηγήτρια Δημητρούλια εισήγαγε την ιδέα της ποσοτικής ανάλυσης του ψηφιακού κειμένου corpora, με έμφαση σε ερωτήσεις αποδοχής συγγραφέων. Την ψηφιακή τους έκδοση της κατακερματισμένης χειρόγραφης ποίησης του Διονυσίου Σολωμού περιέγραψαν οι καθηγητές Τικτοπούλου και Πετρίδου. Ο καθηγητής McClay συζήτησε τις ψηφιακές στρατηγικές που υιοθέτησε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας στη δημιουργία νέων κοινού και κοινοτήτων γύρω από το βιβλίο και τους αρχειακούς πόρους της, με μια ομιλία εστιάζει στον Λόρδο Βύρωνα. Οι καθηγητές Γκρος, Ραπατζίκου και Σχοινά έδωσαν στη συνέχεια απαντήσεις για την ημέρα των συνομιλιών και οδήγησαν μια ζωντανή περίοδο συζήτησης με το κοινό. Περισσότερα για το συνέδριο θα βρείτε εδώ: http://www.enl.auth.gr/dh/

Στις 17 Μαρτίου 2014 η Εταιρεία Μεσολόγγι Βύρωνα φιλοξένησε μια παράσταση επιλογών από το «Il Corsaro» του Βέρντι που τραγουδήθηκε από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Όπερας. Η Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου διοργάνωσε αυτή την εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολόγγι. Ο Αρκάδιος Ρακόπουλος τραγούδησε το κομμάτι του Pasha Seyd, η Μυρτώ Μποκολίνι εκείνο του Gulnare, η Σοφία Κιανίδου αυτό του Μεντόρα και ο Δημήτρη Ναλπάντη το κομμάτι του Conrad. Περίπου 220 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Μεσολογγίου και άλλοι αξιωματούχοι, και όλοι άκουσαν με μεγάλη εκτίμηση και συναίσθημα τις υπέροχες άριες και τα ντουέτα. Πριν από τη συναυλία, ο καθηγητής Andrew Stauffer (Βιρτζίνια) έδωσε μια εισαγωγική ομιλία στο Byron’s Corsair και τιμήθηκε μαζί με τον David McClay (Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας) μετά την παράσταση, την οποία ακολούθησε ένα ευχάριστο δείπνο με τους καλλιτέχνες.

Η Εταιρεία συνέχισε τις επόμενες ημέρες να φιλοξενεί τους Andrew Stauffer και David McClay Με καθοδήγηση από την Χριστίνα Τσεκούρα επισκέφθηκαν το Μουσείο Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό για μια ιδιωτική ξενάγηση με την επιμελήτρια και θαύμασαν τα απίστευτα πλούσια και καταξιωμένα έργα χαρακτικής της Κατράκη που εκτίθενται εκεί. Στη συνέχεια, περιόδευαν τα εκθέματα του Λόρδου Βύρωνα στο Δημαρχείο Μεσολόγγι, όπου εντόπισαν κάτι ενδιαφέρον σε μία από τις βιτρίνες: μια άγνωστη διεύθυνση στο χέρι του Βύρωνα, που στάλθηκε στην Αύγουστα λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον γάμο του με την Αναμπέλα το 1815. Μετά από ένα ή δύο τηλεφωνήματα της Ρόζας Φλώρου, άνοιξε η θήκη και εξετάστηκε ο φάκελος: αλίμονο, κανένα γράμμα δεν υπήρχε μέσα, αλλά εξακολουθούσε να ήταν ένα συναρπαστικό εύρημα. Ο Stauffer και ο McClay άπλωσαν λευκά τριαντάφυλλα στο μνημείο του Βύρωνα στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ενώ επίσης περιηγήθηκαν στο μικρό πάρκο και το μνημείο που σηματοδοτεί την αρχική τοποθεσία του σπιτιού του Χρειάζονται ανακαινίσεις τόσο για το πάρκο όσο και για το μνημείο, και η Εταιρεία Μεσολόγγι Βύρωνα ελπίζει να απευθύνει έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα Βυρωνιστών να βοηθήσει σε αυτό το έργο.

Ο McClay παρουσίασε, εκ μέρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σκωτίας, 12 πολύτιμους τίτλους του 19ου και του 20ου αιώνα στη Βιβλιοθήκη Μελέτης και Έρευνας της Εταιρείας Μεσολογγίου Βύρωνα. Υπήρξε επίσης μια μικρή επιπλέον ιδιωτική δωρεά και επιλογή καταλόγων, εφήμερα και ψηφιακές εκτυπώσεις χειρόγραφων υλικών από το Αρχείο John Murray. Μετά από χρήσιμες συζητήσεις με τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Τσεκούρα ελπίζουμε ότι αυτή μπορεί να είναι η αρχή μελλοντικών δωρεών.

Ο McClay ταξίδεψε στην Αθήνα όπου συναντήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και το Μουσείο Μπενάκη πρότειναν πιθανούς τομείς μελλοντικής συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς με τον Λόρδο Βύρωνα.

Του Andrew Stauffer και του David McClay