Με ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα
έληξαν οι εργασίες του 35ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου
Με την προσυπογραφή δήλωσης υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα, όλων των αποκομμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα, ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την πρώτη επίσκεψη του Λόρδου Μπάυρον στην Ελλάδα.
«Εμείς τα μέλη της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, που συναντηθήκαμε στην Ελλάδα, θυμόμαστε πως ο Λόρδος Μπάυρον, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που καταδίκασαν την ζημιά που έγινε στα Μνημεία της Αθήνας από τους πράκτορες του Λόρδου Έλγκιν» αναφέρεται στην δήλωση, η οποία προσυπογράφεται από 60 πανεπιστημιακούς και μελετητές του έργου του ποιητή.
«Σήμερα, 200 χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, το άνοιγμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα σ’αυτό το επεισόδιο να λήξει. Νιώθοντας θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο το νέο Μουσείο δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των Μνημείων, των Παρατηρητών, και των Ακαδημαϊκών, απαιτούμε τα αποσπασμένα κομμάτια του Παρθενώνα που είναι αυτή την στιγμή διασκορπισμένα, να επανενωθούν. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος όπου αυτά τα Μνημεία μπορούν να εκτιμηθούν και να μελετηθούν» καταλήγουν οι βυρωνιστές στην δήλωσή τους.
Το ψήφισμα απεστάλη από την διοργανώτρια του Συνεδρίου, Ρόζα Φλώρου, στον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, προκειμένου να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων.
Σε ό,τι αφορά το 35ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο καθεαυτό, η Αθήνα και το Μεσολόγγι φιλοξένησαν μελετητές και εκπροσώπους 53 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από είκοσι χώρες, οι οποίοι φώτισαν με τις εργασίες τους, τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού και φιλέλληνα ποιητή, που ενέπνευσε διανοούμενους, εραστές και επαναστάτες στις τέσσερες άκρες του ορίζοντα.
Ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις του Συνεδρίου, υπήρξε η ακρόαση, πιθανότατα για πρώτη φορά, του επαναστατικού άσματος «Δεύτε Παίδες των Ελλήνων» (που παραδοσιακά αποδίδεται στον Ρήγα Φεραίο), μεταφρασμένο στα αγγλικά από τον Μπάυρον και μελοποιημένο από τον μαθητή του Μπετόβεν, Φέρντιναντ Ρις.
Παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου, υπήρξαν βετεράνοι της βυρωνικής έρευνας, όπως ο Ουίλιαμ Σεν Κλερ, ο Τζερόμ Μακ Γκαν και ο Τίμοθι Γουέμπ, αλλά και νεώτεροι πανεπιστημιακοί, όπως ο Άαρον Ότινγκερ (Ουάσιγκτον), η Σε Ρου Κάο (Ταϊβάν), η Βιτάνα Κωνσταντίνοβα (Φιλιππούπολη), που είχαν ήδη λάβει μέρος κατά το παρελθόν, σε φοιτητικά συνέδρια της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Διακριτή υπήρξε και η ελληνική συμμετοχή, με την Μαρία Σχοινά και την Αικατερίνη Καμπίτογλου απ’ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Αργυρό Πρωτόπαπα και τον Νίκο Παναγόπουλο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και την Ουρανία Χάτσιου από το Πανεπιστήμιο Σουανσί της Ουαλίας. Σημειώνεται και η αποστολή ομιλίας εκ μέρους της παλαίμαχης 94χρονης Ρωσίδας βυρωνίστριας απο το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, καθηγήτριας Νίνας Ντιακόνοβα, ειδικά για το Συνέδριο
Τέλος, αναφέρεται μεταξύ άλλων επιφανών Βυρωνιστών και η τιμητική παρουσία του απογόνου του ποιητή, Κόμη Λύττον [The Earl of Lytton], ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο του Μπάυρον, στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.
Από την επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής |
Η διοργανώτρια κ. Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου με τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή |